Hírek - Dr. Kovács József

2012-ben megkezdődött a kórházak állami kézbe vétele

2012-ben megkezdődött a kórházak állami kézbe vétele

Januártól a megyei kórházak, júliustól a városi kórházak, jövő januártól pedig további 286 szakrendelő  kerül állami kézbe. Bár ez utóbbiak részletei még nem ismertek - nyilatkozta dr. Kovács József Parlamenti képviselő, a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke.

új széchenyi terv


Az egészségügy strukturális átalakításának a nyertese mindenképpen a beteg kell, hogy legyen. Ennek érdekében a szűkös források hatékonyabb felhasználását kell a tulajdonosnak, illetve az őt képviselő  GYEMSZI-nek megvalósítani. Bár a rendszer nagy és jelenleg a gyermekbetegségeit éli, konkrét lépések indultak a közös beszerzések, a funkció racionalizálások és a közös építő jellegű gondolkodás megvalósítására.

Az egészségügyi ellátórendszer modernizációját, az újonnan létrejövő struktúra kialakítását, fejlesztését, illetve a lakosság egészségi állapotának javítását az Új Magyarország Fejlesztési Terv, valamint az Új Széchenyi Terv a 2007-2013. közötti időszakban összességében több mint 470 milliárd Ft-tal támogatja. A rendelkezésre álló forrásokból 136,970 milliárd Ft az Új Széchenyi Terv 2011-2013. évi akcióterveinek keretében kerül felhasználásra.

2012. január végéig a megjelent 81 egészségügyi fejlesztést szolgáló uniós kiírás keretében 879 fejlesztési projekt megvalósításának céljaira összesen mintegy 292,071 milliárd Ft támogatás megítéléséről született döntés, melyből mintegy 97,901 milliárd Ft kifizetése meg is történt.

dr. Kovács József Parlamenti képviselő


Az alapellátás infrastrukturális fejlesztéseit, a háziorvosi rendelők korszerűsítését, egészségházak kialakítását és fejlesztését a Regionális Operatív Programok keretei között meghirdetett pályázatok támogatják.

A támogatási konstrukciók lehetőséget biztosítanak meglévő háziorvosi rendelőnek, fogorvosi rendelőnek, központi alapellátási ügyeletnek helyt adó  helyiségek felújítására, átalakítására, bővítésére, ill. szükség esetén új építésre, valamint a csoportos praxisokba integrálódást biztosító fejlesztésekre és egészségközpont, egészségház kialakítására. Emellett a beruházások kiterjedhetnek a minimumfeltételeknek megfelelő orvostechnikai műszer, gép, eszköz és berendezések beszerzésére, informatikai fejlesztésre és akadálymentesítésre.

A járóbeteg szakellátás infrastrukturális fejlesztésére a Regionális Operatív Programok és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program egyaránt lehetőséget biztosítottak. Mindezek alapján az ország 72 településének járóbeteg szakellátása fejlődhet összesen mintegy 48,582 milliárd Ft támogatással, a kifizetett támogatás összesen mintegy 40,243 milliárd Ft, a beruházások többsége, 61 projekt megvalósult.

TIOP-2.2.4 jelű konstrukciójának célja a kor technológiai színvonalának megfelelő, optimálisan kihasználható, költséghatékonyan és fenntarthatóan működtethető egészségügyi ellátó egységek kialakítása, az SO1, SO2 szintű sürgősségi ellátást biztosító fejlesztések, az onkológiai hálózat további korszerűsítése, az egészségügyi rehabilitációs szolgáltatások infrastruktúrájának és műszerezettségének fejlesztésével, a PIC centrumok műszerezettségének fejlesztése.


MCOnet