Hírek - Dr. Kovács József

A Kisdelta árvízi szükségtározó átadásánál Kovács József is jelen volt

A Kisdelta árvízi szükségtározó átadásánál Kovács József is jelen volt
Ezzel a beruházással történelmet írunk - mondta Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a Kisdelta árvízi szükségtározó korszerűsítése című projekt zárórendezvényén, szeptember 25-én.

Átadták és üzembe helyezték a Gyula térségét védő Kisdelta árvízi szükségtározót. A tényleges munkák 2014. március elején kezdődtek meg. A munkák során, április közepén derült fény a műtárgy alapozási problémáira, így a munkák csak 2014. augusztusában tudtak folytatódni.A teljes kivitelezésre így mindössze 15 hónap állt rendelkezésre.A Fehér-Körös bal oldali hullámteréről kitermelt föld nagy részét innovatív módon, a vízszint felett, a medren átfektetett szállítószalaggal juttatták, a jobb parti töltéshez támaszkodva létrehozott, átmeneti depóniába. Ezzel a megoldással csökkentették a légszennyezést, óvták a Gyulai közúti híd állagát, nem akadályozták a közúti forgalmat és csökkentették a fölelhullás miatti közúti balesetek veszélyét. A beruházás teljes költségigénye 4.214 millió Ft volt.


Gyula, beruházás, tározó

Átadták és üzembe helyezték a Gyula térségét védő Kisdelta árvízi szükségtározótA projektátadón Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a 2010-es tiszai és a 2013-as dunai árvizet említette, amelyek jelentős védekezést kívántak, és nagy károkat okoztak, majd a Körösök nagy árvizeire, a Fekete-Körös 1970-es és a három árhullámot hozó 1974-es árvizekre emlékeztette a jelenlévőket.

- A Kettős-Körös árvízvédelmének biztosítása a lakosság védelmét szolgálja, és jelentős szerepe van a vízgazdálkodásban is. Ez a projekt is azt bizonyítja, hogy az ország vezetése megalapozott szakmai érvekre építve, hosszú távú célokat szolgáló beruházásokban gondolkodik annak érdekében, hogy biztonságosan élhető környezetet teremtsen az itt élők számára. A szükségtározóval javulnak a lakosság életfeltételei, és növekszik a mezőgazdasági termelés biztonsága, jelentősen növekszik az érintett területek értéke. Ezzel a beruházással történelmet írunk – mondta az országgyűlési képviselő a Gyulai Hírlap tudósítása szerint.

-kt-