Hírek - Dr. Kovács József

A több évtizede a pályán lévő egészségügyi szakdolgozók részesültek a legnagyobb arányú béremelésben

A több évtizede a pályán lévő egészségügyi szakdolgozók részesültek a legnagyobb arányú béremelésben
Dr. Kovács József Parlamenti képviselőt, a Parlament egészségügyi bizottságának elnökét az idei év parlamenti egészségügyi döntéseiről kérdeztük. Először a szakdolgozókat érintő témákról olvashatnak.
2012-ben az egészségügyi ágazatban több éve nem látott béremelésre került sor. A bérrendezést részletező kormányrendeletben konkrétan meghatározásra kerültek azok a munkakörök, amelyekre vonatkozik a béremelés. Ezek között szerepelnek többek között az ápolói munkakörben dolgozók, az asszisztensi munkakörben dolgozók, a szülésznők, beteg kísérők, stb. A bérrendezés 2012. évre vonatkozott, amelynek az első egyszeri kifizetését (1-7.havi) az augusztusi illetményükkel kapták meg az ágazat dolgozói.

Ez az intézkedés az utóbbi évek egyik legjelentősebb intézkedése volt, annál is inkább, hogy azok a szakdolgozók részesültek a legnagyobb arányú béremelésben, akik már több évtizede a pályán dolgoznak és még hosszú  évekig a munka világában fognak helyt állni. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a középfokú iskolai végzettséggel és bizonyos szakképzettséggel rendelkező, 40-50 éves korosztály.

Dr. Kovács József

Dr. Kovács József Parlamenti képviselőt, a Parlament egészségügyi bizottságának elnökét az idei év parlamenti egészségügyi döntéseiről kérdeztük


A bérfejlesztés folytatása a 2013-tól bevezetett új bértábla, ami bizonyítja, hogy az intézkedések nem egyszeriek, hanem a hosszútávú megoldások első lépcsőjét jelentik. Bár első körben bizonyos szolgáltatók munkatársai részére nem került sor a bérkiegészítés folyósítására, az év végére szektor semlegesen minden, a kormányrendeletben érintett munkakörben dolgozó egészségügyi dolgozó megkapja a béremelést.

Hiszem és vallom, hogy Magyarországon még meg van a szakdolgozók elhivatottsága ahhoz, hogy kitartsanak a hivatásuk és a betegek mellett addig, amíg a gazdasági környezet lehetővé teszi a jelentősebb anyagi megbecsülésük megvalósulását - nyilatkozta dr. Kovács József.


MCOnet