Hírek - Dr. Kovács József

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása folyamatban van - interjú dr.Kovács Józseffel

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása folyamatban van - interjú dr.Kovács Józseffel

Dr.Kovács Józsefet, a Parlament egészségügyi bizottságának elnökét az aktuális, mindenkit foglalkoztató egészségpoltitikai témákkal kapcsolatban kérdeztük.

- Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke közösen kezdte meg a rezidensek korábban letétbe helyezett felmondó nyilatkozatainak megsemmisítését a Semmelweis Egyetemen.  Hogyan értékeli az eseményt, mint a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke?
- Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása folyamatban van. Célunk, hogy a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása javuljon. Tudva lévő, hogy az egészségügy élőmunka-igényes ágazat, amelyben a humán erőforrás hiánya az egész rendszer működését veszélyezteti. Fontos jellemzője ennek a szakterületnek a teamben való együttdolgozás. Az orvos az ápoló nélkül, az ápoló az orvos nélkül nem tudja ellátni munkáját. Nem feledkezhetünk meg az egészségügyi ágazatban dolgozó gazdasági-műszaki-adminisztratív munkatársakról sem, akik nem egészségügyi dolgozók ugyan, de a rendszer gördülékeny, biztonságos működéséhez az ő munkájuk is nélkülözhetetlen. Sok helyen hangzik el a rezidensek tömeges felmondási szándéka. Kevésbé hangsúlyozott, de reális veszély az ágazat számára az is, hogy a szakképzett szakdolgozók száma szintén csökken. Bár elsősorban az alacsony béreket hangoztatják, de szerintem fontos az egészségügyi dolgozók társadalmi elismertségének, erkölcsi megbecsülésének növelése. 

Dr.Kovács Józsefet, a Parlament egészségügyi bizottságának elnöké

Dr.Kovács József : Célunk, hogy a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása javuljonA nemzetgazdasági lehetőségeknek megfelelően az elmúlt év végén frontvonalban dolgozó orvosok, szakdolgozók egyszeri juttatásban részesültek. Ebben az évben pedig a népegészségügyi termékadóból, mintegy 30,55 milliárd forint kerül az egészségügyi dolgozókhoz. Ez egy kezdeti lépés, az életpályamodell kialakítása hosszabb időtávokra jelent előrelépést, béremelést és reményeink szerint az elismertség javulását. Bízom abban, hogy az orvos és ápoló társadalom lojális az országhoz és ott kamatoztatja a megszerzett tudását, ahol megszerezte.


Dr.Kovács József,

Dr.Kovács József, a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint 2013-ban a járóbeteg szakellátó intézetekre kerül a sor


- Ütemesen zajlanak a változtatások az egészségügyben - vont mérleget Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nemrég. Ön szerint mit takar ez? Milyen lépések várhatóak még?
- Az egészségügyben a tulajdonos váltással kapcsolatos átadás-átvételek folymatosan zajlanak. Az év elejétől a fővárosi és megyei intézmények kerültek az államhoz, ebben az évben kerül sor a városi kórházakra, majd 2013-ban a járóbeteg szakellátó intézetekre. Az egészségügyi ellátás állami feladat. Az ellátás biztonságát és hatékonyságát a tulajdonos által fenntartott intézmények jobban tudják a betegek ellátása érdekében biztosítani. Amennyiben az egész ellátórendszer egy tulajdonos kezében van, akkor azonos irányítási elvek, azonosan működtethetők a rendszerek, közös beszerzésekkel, hatékonyabb forrásallokáció biztosítható. Jelenleg kialakítás alatt vannak az új területi ellátási kötelezettségek, amelyek az új szerződések alapját képezik.MCOnet