Hírek - Dr. Kovács József

Az egészségügyi jövedelmek emelkedése elkezdődött

Az egészségügyi jövedelmek emelkedése elkezdődött

A Pándy Kálmán Megyei Kórház főigazgatóját, a Parlament egészségügyi bizottságának elnökét, dr. Kovács Józsefet ezúttal az idén sokat feszegetett orvos-, illetve rezidenskérdésről faggattuk.

Az orvoslás a legszebb hivatás, amelyben az empátia, a beteg gyógyítása a fő cél és a lényeg.  Valóban vitathatatlan, hogy Magyarországon az Európai Uniós átlagnál alacsonyabb az orvosok fizetése. Megjegyzem, hogy nemcsak az orvosoké. A kormányzat jelentős lépésnek számító béremelést (bérkiegészítést) hajtott végre az ágazatban, amiről tudjuk, hogy az első lépés. Ennek folytatása - mint, ahogy Miniszterelnök Úr a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások során megerősítette – a források megteremtését követően biztosított lesz.

A bérrendezést szabályozó  kormányrendelet értelmében az orvosi munkakörökben dolgozók 350.000 Ft-os bruttó fizetésig havi 65.820 Ft béremelésben részesültek. Ez az emelés az orvosok két harmadát érintette, ami azt jelenti, hogy az orvosok többségének a bruttó illetménye nagyon alacsony.

dr. Kovács József

A Pándy Kálmán Megyei Kórház főigazgatóját, a Parlament egészségügyi bizottságának elnökét, dr. Kovács Józsefet l az idén sokat feszegetett orvos-, illetve rezidenskérdésről faggattuk

 

 


Az egészségügyi jövedelmek emelkedése tehát elkezdődött, ebben az évben mintegy 86.000 egészségügyi dolgozó részesült béremelésben. Az orvos társadalom korfáját figyelembe véve, ami szerint egyre inkább eltolódik az idősödés irányába, fontos az utánpótlás biztosítása. Erre irányul – a béremelésen túl - a rezidensek számára meghirdetett Markusovszky program, vagy például a TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012 program, amely a szakképzésben részt vevők támogatását biztosítja.MCOnet