Hírek - Dr. Kovács József

Béremelés az egészségügyben és támogatás a háziorvosi praxisok betöltésére

Béremelés az egészségügyben és támogatás a háziorvosi praxisok betöltésére
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence elmondta: Több mint egynegyedével nőtt az egészségügyi ágazatokban dolgozóknak a bére.


Átlagosan kb. egynegyedével nőtt több ágazatban dolozó bére. Rétvári Bence szerint óriási hátránnyal indult 2010-ben az ágazat, ám most  400 helyszínen 300 milliárd forint értékben folynak egészségügyi fejlesztések. Egyik legfőbb célja a kormányzatnak,  hogy az orvoselvándorlás lassítsa, megelőzze - mondta az államtitkár, de beszélt a rezidensprogramról is.

Sikerült érezhető béremelést véghezvinni az egészségügyben
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére elfogadott kormányrendelet nyomán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pályázatot ír ki a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására az Országos Alapellátási Intézet javaslata alapján. A pályázók 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, amennyiben vállalják, hogy legalább 4 évig a praxisban dolgoznak. Az 500 millió forintos keretösszeg lehetőséget nyújt a háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges munkakörülmények javításához.


EMMI/MCOnet