Hírek - Dr. Kovács József

Dr. Kovács József is megemlékezett a málenkij robotra elhurcoltakról

Dr. Kovács József is megemlékezett a málenkij robotra elhurcoltakról
Gyulán, a Szent István utcai volt huszárlaktanya előtt megrendezett ünnepségen dr. Kovács József országgyűlési képviselő emlékezett vissza a második világháborút követő kegyetlenségekre.

dr. Kovács József országgyűlési képviselő

- A hivatalos közlés szerint a németeket szedték össze, de hát valójában ki is volt német? Az, akinek családja már a 19. században asszimilálódott a magyarságba? Vagy az, aki a Volksbunddal szemben csatlakozott a Hűség a hazához mozgalomhoz? Kell-e jelentkeznie annak, aki az utolsó népszámláláson magyarnak vallotta magát? És mennie kell-e annak, akinek csak az egyik szülője magyar? Nagyon hamar kiderült, hogy egyetlen dolog számított: hogy beteljenek az előre meghatározott kontingensek, vagonok és január elején elindulhassanak a vonatok Ukrajna szén- és ércbányái felé – osztotta meg a jelenlévőkkel a deportálás megrázó részleteit dr. Kovács József.


A beszéd után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat a volt kaszárnya falára, hiszen egykoron ebben az épületben gyűjtötték össze az 1600 Békés megyei embert - írja a Gyulai hírlap.


-csa-