Hírek - Dr. Kovács József

Dr.Kovács József : 2012 végéig a teljes szakkellátás állami kézbe fog kerülni

Dr.Kovács József : 2012 végéig a teljes szakkellátás állami kézbe fog kerülni
Mint ismeretes, az önkormányzati fenntartású kórházak január 1-től állami kézbe kerültek. Ennek kapcsán kérdeztük az egészségügy helyzetéről Dr.Kovács Józsefet, a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnökét.
- Pontosan ki lesz a fekvőbeteg-ellátó intézmények fenntartója?
- Jelenleg 44 kórházat érint ez az intézkedés, ebből 31 vidéki, megyei önkormányzati fenntartású intézmény működtetését vette át a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, azon belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI). A vagyonelemek viszont Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerültek.  A megállapodás megtörtént, az átadás-átvétel valószínűleg január végéig meg fog történni, május 1-ig azonban van egyfajta türelmi idő, egy illeszkedési folyamat, hiszen ez nem annyira egyszerű, mint ahogyan kifelé látszik.

Pándy Kálmán Megyei Kórház

A Pándy Kálmán Megyei Kórház is állami kézbe került


- Mint a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke, hogyan látja a kórházak idei évét?
- Véleményem szerint az egyik legmeghatározóbb momentum, hogy 2012 végéig a teljes szakkellátás állami kézbe fog kerülni. De tekintsünk egy kicsit vissza! A 2010-es évet egész egyszerűen túl kellett, hogy éljük, hiszen mint tudjuk, májusra el volt költve a költségvetés 84%-a. A 2011-es év jobban sikerült, mivel az ágazat részéről óriási eredményt jelentett, hogy a teljes kasszamaradvány visszakerült az egészségügyi ágazathoz. Szócska Miklós államtitkár pedig nemrég úgy jellemezte a 2012-es esztendőt, hogy 10 év után végre sikerül úgy hozzányúlni a bérkérdésekhez a plusz forrásoknak köszönhetően, hogy el tudunk mozdulni a holtpontról. Bár még ez sem teljeskörű, de a Magyar Rezidens Szövetség is belátta, hogy megvan a szándék.

Dr.Kovács Józsefet, a Parlament egészségügyi bizottságának elnöké

Dr.Kovács József : 2012 végéig a teljes szakkellátás állami kézbe fog kerülni

 


- Hogyan fog alakulni a 2012-es költségvetés?
- Tudni kell, hogy az egészségügyi alap két részre tagozódik: van egy gyógyító, megelőző része, illetve egy "egyéb" része. A költségvetés sarokszámai  idén nem módosultak, az összege pedig 1500 milliárd körüli.  Viszont vannak olyan külső források, amelyek az egészségügybe még ezen felül bejöttek, ilyen például a Népegészségügyi Termékadóból befolyó összeg. Ez egyértelműen bérfejlesztéseket szolgál.


MCOnet-KT