Hírek - Dr. Kovács József

Dr.Kovács József adta át a Mezőkovácsházi Járóbeteg-ellátó Intézetben a nappali kórházat

Dr.Kovács József adta át a Mezőkovácsházi Járóbeteg-ellátó Intézetben a nappali kórházat

Nemrég ünnepélyes keretek között átadták a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Mezőkovácsházi Járóbeteg-ellátó Intézetben - a Vis Medica Kft. működtet - a nappali kórházat. Az ünnepélyes átadón dr.Kovács József parlamenti képviselő is részt vett.

Dr.Kovács József,


- Mint az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke avatta fel az intézetet, s beszédében kiemelte a nappali kórházak fontosságát. Melyek lennének a legfontosabbak?

- A 2012. 09.26. Mezőkovácsházán átadott nappali kórházzal ismét gazdagabb lett Békés Megye lakossága. Az elmaradott Dél-békési térségben kiemelt jelentősége van az ilyen és ehhez hasonló eseményeknek. A pályázati forrásból megújult rendelőintézet egy nappali kórházzal bővült és bővült ezzel az ellátás spektruma is. A nappali kórház lényege, hogy a beteg nem kényszerül az egész napját és éjszakáit az intézményben tölteni, hanem elegendő csak egy rövidebb időt, pl. 6-8 órát, a többi időt saját környezetében, családja között töltheti. Jó példaként szolgálhat a jövő számára ez a járóbeteg központ és ennek szerves része a nappali kórház.

Szakmapolitikusként a beruházás jelentőségét azért értékelem nagyra, mert az egészségügyi ellátórendszer átalakítási elképzeléseivel összhangban áll. A polgári egészségpolitika a szakmai szereplőkkel történő egyeztetés alapján kívánja programját megvalósítani. Az érdemi újjászervezés egyik kulcsa a hatékonyság javítása. Hazánkban, a többi államhoz hasonlóan, a rendelkezésünkre álló szűkös forrásokat kell hatékonyan felhasználnunk az ellátás valamennyi szintjén, ez struktúra átalakítást igényel. Az átalakítás elkezdődött és jelenleg is zajlik. Ezzel megteremtődik a lehetősége annak, hogy az ellátáshoz mindenki egyforma eséllyel hozzáférjen, a betegjogok megfelelően érvényesüljenek, az erőforrások koncentrációja pedig teremtse meg a hatásos eljárások eredményes alkalmazását. A jövő egészségügyi ellátórendszere kiszámítható, biztonságos finanszírozási és jogi környezetet tud majd magáénak, amelyben a betegek jól el tudnak igazodni, és lehetőség szerint a lakóhelyükhöz legközelebbi szinten részsülnek a számukra legmegfelelőbb ellátással.