Hírek - Dr. Kovács József

Dr.Kovács József : Az egészségügyben elmozdultunk a holtpontról

Dr.Kovács József : Az egészségügyben elmozdultunk a holtpontról
Jó hír, hogy a Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését.  Januárban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár bejelentette: "Az orvosokat és a szakdolgozókat egyaránt érintő fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek az egészségügyben". Dr.Kovács Józsefet, a Parlament egészségügyi bizottságának elnökét kérdeztük a témában.

- Ön hogyan látja ezt a helyzetet?
- Úgy vélem,  a Magyar Rezidens Szövetség is belátta, hogy megvan a szándék és látszik a jele annak, hogy elmozdulunk a holtpontról, hiszen 600 rezidenst már be is vontunk egy ösztöndíjprogramba, és ez nettó 100.000 Forintos plusz összeget jelent nekik havonta. A rezidensek egyébként mindig korrektek voltak, mert soha nem csak maguk számára kértek bérrendezést,  hanem az orvostársadalom egészének, és ez jelen helyzetben is így van. Fontos tudni, hogy 10 éve nem történt az országban semmiféle bérkorrekció az egészségügyben.

Dr.Kovács József

Dr.Kovács József : Az egészségügyben elmozdultunk a holtpontról

 


- Mennyi most a rezidensek és az orvosok fizetése, és Ön szerint mennyire módosulhat ez?
- A jelenlegi kormányzatnak az a véleménye, hogy aki többet dolgozik, az többet is keressen! Ebben elég jelentősen szakítottunk a korábbi szokásokkal, és az egészségügyben is ezt kívánjuk érvényesíteni.

A béreknél jelenleg elég kíméletlenek a számok. A rezidens kezdő bére ma Magyarországon 129.500 Ft, ebben az évben viszont az ösztöndíjjal együtt már a 200 ezer forintos nettó határt át lehet lépni. A jövőben célunk, hogy a nem szakorvosok az említett 200.000 Ft-ot, a szakorvosok  átlagfizetését tekintve nettó 300 ezer forintot kellene elérni, és természetesen a bérrendezés ki kell terjedjen a nővérek és a többi egészségügyi dolgozóra is. Ugyanis pillanatnyilag egy három műszakban dolgozó, legalább 30 éves munkaviszonnyal rendelkező nővér 90 ezer forintot visz haza. Ez biztos, hogy nem tartható!

Dr.Kovács József,

Dr.Kovács József, a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint a rezidensek mindig korrektek voltak


- Miből tudják mindezt finanszírozni?
- Az biztos, hogy a plusz források teljes mértékben bérrendezésre kerülnek. Például a Népegészségügyi Termékdíj hozadékát legalább 30 milliárd forintra lehet tervezni egy évben. Ez mindenképpen bekerül, de hogy a kormány még honnan és mennyit fog tudni átcsoportosítani, azt most még nem lehet megmondani. Látni kell, hogy most egy olyan időszakban kell lépni, életben maradni, amely minden eddiginél nehezebb. Ahhoz, hogy az egészségügyben a mindennapokban érezhető bérrendezés megtörténjen, ahhoz 200 milliárd Forint kellene. Az első lépéseket ennek az egynegyedéből már meg tudjuk tenni. MCOnet-Kovács Tünde