Hírek - Dr. Kovács József

Dr.Kovács József: Népegészségügyi probléma a vastagbélrák

Dr.Kovács József:  Népegészségügyi probléma a vastagbélrák
Évente mintegy 5 ezer halálos áldozatot szed a vastagbélrák és végbélrák Magyarországon, közülük 4 ezer élet megmenthető lenne. Európa 21 országa összefogott azért, hogy változzon a helyzet. A népegészségügyi kampányt idehaza a Gyógyulj Velünk Egyesület vállalta fel, de magyar Európai Parlamenti képviselők és a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke is támogatja a társadalmi figyelemfelkeltést.
Évente 450 ezer embernél diagnosztizálnak Európában vastagbélrákot vagy végbélrákot, közülük 230 ezren meghalnak. 2030-ra a betegek száma még ehhez képest is megkétszereződhet – fest ijesztő képet a 21 ország vastagbélrákos betegszervezeteit összefogó EuropaColon szövetség a betegségről és az európai minimumkövetelményekről a napokban Brüsszelben bemutatott Fehér Könyvben.

A tragédiák magas számához az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a szűrési lehetőségek hiánya, az emberek passzivitása, az új gyógyszerek engedélyezésétől a kórházakban való hozzáférhetőségig eltelő idő hosszúsága, a korszerű célzott onkológiai terápiákhoz való hozzáférés korlátozottsága egyaránt hozzájárul az egyes országokban.

Dr. Kovács József

Dr. Kovács József hangsúlyozza : népegészségügyi probléma a vastagbélrák

 


A Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke szerint népegészségügyi probléma a vastagbélrák. Dr. Kovács József hangsúlyozza: el kell érni, hogy a kockázati csoportba tartozóknak lehetőségük legyen szűrésen részt venni, másrészt az emberek el is menjenek a vizsgálatra, hogy az évente diagnosztizált 9 ezer magyar vastagbélrákos beteg közül ne haljanak meg 5 ezren minden évben.

A korai felismerés befektetés a jövőbe, mert az idejében felfedezett rák olcsóbban és eredményesebben gyógyítható – ugyanakkor törődni kell a ma betegeivel is, hogy az onkológiai centrumokban európai színvonalú ellátást kapjanak.  


OS/MCOnet/Gyógyulj Velünk Egyesület