Hírek - Dr. Kovács József

Interjú dr.Kovács Józseffel a kórházak a gyógyszerbeszerzéséről és fejlesztéséről

Interjú dr.Kovács Józseffel a kórházak a gyógyszerbeszerzéséről és fejlesztéséről

Dr. Kovács József parlamenti képviselő, a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa többek között arról nyilatkozott, hogy korszerűsítik a megyei kórház onkológiai betegellátását is.

Dr. Kovács József


- A Pándy Kórház főigazgató főorvosaként hogyan értékelné azt, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által kiírt első nyílt beszerzési eljárásának köszönhetően –  11 hatóanyag tekintetében – a nagykereskedelmi árhoz képest közel 1,5 milliárd forint árelőnnyel tudják a kórházak a gyógyszereket beszerezni a jövőben?

- Mindenképpen örvendetes. Az egészségügy a világon mindenhol drága. A gyógyszeripari kutatások számos területen hoznak kiválóan hasznosítható eredményeket. A kassza zártsága miatt egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy az igények korlátozása nélkül biztosítsa az ingyenes ellátást, nem kivétel ebben hazánk sem. A források hatékony elosztásának egyik módja pl. a közös beszerzések eredményképpen történő megtakarítás, ami az ellátás minőségét szolgálja. 

- Tízmilliárd forintból fejlesztik a térségi és regionális onkológiai központokat, köztük a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház is fejlesztési pénzt kap. Mire fordítják a támogatást?

 Pándy Kálmán Kórház


- A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház onkológiai betegellátásának korszerűsítése sugárterápiás eszközparkjának fejlesztése által, a korszerűsített géppark elősegíti a biztonságos és minőségi sugárterápiás ellátást, mely által hosszútávon nagymértékben javul a térség daganatos betegeinek gyógyulási és túlélési tendenciája, gyógyeljárásokhoz való hozzáférése.

A fejlesztés eredményeként a korszerűsített géppark lehetőséget teremt a komplex ellátására. Csökken a várólista, nem szükséges a betegeket átirányítani más intézetbe egy-egy huzamos sugárkezelés lefolytatása miatt.

Az intézményben elérhető a sokszakmás onkológiai konzílium a daganatos betegek hatékony kezelésének megtervezése érdekében; a daganatellenes kezelésben közreműködő szakmák közötti mindennapos, közvetlen kapcsolat a betegek érdekét szolgálja. A kórház diagnosztikai és onkológiai-sebészeti szakmáival együttműködve hatékonyabb kezelést tud biztosítani számos daganat-lokalizációban, előtérbe helyezve a szerv-, illetve funkció megtartó kezeléseket.MCOnet-KT