Hírek - Dr. Kovács József

Kovács József is résztvett az Almásy-kastély átadásán

Kovács József is résztvett az Almásy-kastély átadásán
Ünnepélyes keretek között átadásra került a felújított Almásy-kastély Gyulán. Az épületet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úr nyitotta meg. A kastély "tükre a városnak és a megyének is", bízom benne, a jövőben fontos kulturális központtá válik - mondta Kovács József a megnyitón.
A 18. században épült kastélyban a főúri családok és az őket kiszolgáló cselédség életét bemutató tárlatot rendeztek be Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban címmel. A látogatókat 21. századi csúcstechnológia kalauzolja végig az egykori főúri épületen: a belépőket a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja, de korabeli parfüm is szagolható a különleges kiállításon. A felújított épületben kávézót, múzeumot és ajándékboltot is kialakítottak.

Lázár János, Kovács József

Kovács József, a régió országgyűlési képviselője Lázár János miniszterrel

Lázár János reményét fejezte ki, hogy a kastély nosztalgiát teremt majd a "fényes" 18. század iránt. A miniszter emlékeztetett, hogy az Almásy-Wenckheim családok egykoron fontos karitatív szerepet is játszottak a megye életében, majd felhívta az "újgazdagok" figyelmét arra, hogy "bőségesen tanulhatnak" e családoktól. Lázár János felidézte, hogy már az első Orbán-kormány is adott támogatást Gyulának, mégpedig a vár felújításához, majd 2010 után az Almásy-kastély rekonstrukcióját támogatták. Lázár ígéretet tett rá, hogy tolmácsolja Orbán Viktornak a gyulai városvezetés további fejlesztési terveit is.

MTI / MCOnet