Hírek - Dr. Kovács József

Közepes és gyenge termésátlagra számítanak

Közepes és gyenge termésátlagra számítanak
Megkezdődtek a betakarítási munkák Békés megyében, az őszi árpa negyedét takarították be. Kozsuch Kornél, az aratási koordinációs bizottság elnöke szerint sem a termés mennyisége, sem a felvásárlási árak nem alakulnak kedvezően a gazdák számára.

20 290 hektáron vetettek őszi árpát a megyében, az átlagtermés 4,9 tonna körül alakul hektáronként, ez alapján a tavalyinál legalább 20 százalékkal kevesebb termés várható. Ennek oka főként a nyári aszályban keresendő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatóságának általános alelnöke szerint a gazdák várhatóan elraktározzák a terményt, mivel az idei felvásárlási árak gyengék.


Az őszi árpa negyedét takarították be Békés megyében
                                          Az őszi árpa negyedét takarították be Békés megyében


Raktározási problémák idén nem lesznek, tavaly amiatt alakult ki kapacitáshiány, mert a 2016-os és a 2015-ös év is rekordtermést eredményezett a kalászos növényekből. Hamarosan megkezdődik a több mint 92 ezer hektáron vetett őszi búza, valamint a csaknem 20 ezer hektáron vetett repce betakarítása is. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke szerint a tavaszi fagyok és a belvíz miatt körülbelül 3400 hektáron kipusztult a repce, így közepes termésátlagra, míg a késői vetéseknél gyenge termésre van kilátás.


/T.D.