Hírek - Dr. Kovács József

Lényeges elemeket tartalmaz az új egészségügyi salátatörvény - interjú dr.Kovács Józseffel

Lényeges elemeket tartalmaz az új egészségügyi salátatörvény - interjú dr.Kovács Józseffel
Az Országgyűlés 2012.június 18-án megszavazta az újabb egészségügyi salátatörvényt. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Dr.Kovács Józsefet, a Parlament egészségügyi bizottságának elnökét.

-  Pontosan mit tartalmaz a megszavazott törvény? Mi várható a közeljövőben az egészségügyet illetően?

- A most elfogadott egészségügyi salátatörvény az ellátórendszer átalakításához kapcsolódóan több lényeges, a változásokat elősegítő részt tartalmaz. A struktúra átalakítás a biztonságos betegellátás érdekében újraszabályozza a területi ellátási kötelezettséget, az intézményi kapacitásokat. Célja, hogy a betegek a lakóhelyükhöz lehető legközelebb kapják meg a megfelelő szintű, szükséges ellátást.

Dr.Kovács József,

Dr.Kovács József, a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint az egyik legfontosabb kérdés az ágazati bérrendezésAz egészségbiztosítási törvény továbbra is lehetőséget biztosít a betegeknek a szabad intézmény és a szabad orvos választásra. Tekintettel arra, hogy az egészségügyi ellátásban a legfontosabb a bizalmi kapcsolat a beteg és az orvos között.

Az egyik legfontosabb kérdés jelenleg az egészségügyi ellátórendszerben a régóta húzódó ágazati bérrendezés. A Minisztérium, a GYEMSZI és az intézmények ezekben a napokban közösen dolgoznak azon, hogy a járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvosoknak és a betegellátásban közvetlenül részt vevő szakdolgozóknak a 2012. augusztusban kifizetett júliusi illetményük tartalmazza a visszamenőlegesen 6 hónapra járó, illetve a 7. hónapban már megemelt bért.


Dr.Kovács József

Dr.Kovács József : Lényeges elemeket tartalmaz az új egészségügyi salátatörvényAz ügyeleti, készenléti szabályozást módosító paragrafusok az ellátás biztonságát, a munkaidő jobb kihasználását segítik. A július 1-től hatályba lépett új Munka Törvénykönyvének bizonyos szabályai az ágazati jogszabályokban speciálisan érvényesülnek, így például az önként vállalt többletmunka, a rendkívüli munkavégzés, a műszakpótlék és a szabadság jogintézményei.MCOnet-KT