Hírek - Dr. Kovács József

Novembertől tovább csökken a rezsi - Dr. Kovács József közleménye

Novembertől tovább csökken a rezsi - Dr. Kovács József közleménye

November 1-jétől tovább csökken a rezsi, újabb 11,1%-kal csökken a gáz, a távhő és az áram ára. Így a tavalyi árakhoz képest már 20%-kal kell kevesebbet fizetni ezekért a szolgáltatásokért. Ez a rezsicsökkentés 3. üteme. Eddig 9 szolgáltatás árát csökkentettük.

A rezsicsökkentés 1. ütemében, 2013. januártól 10%-kal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára.

A rezsicsökkentés 2. ütemében, júliustól csökkent a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja. Egy családnak évente átlagosan kb. 100 ezer forintos megtakarítást jelentenek az eddigi intézkedések.

Az Országgyűlés elfogadta a rezsicsökkentés védelméről szóló politikai nyilatkozatot is. Ez határozott üzenet az EU-nak, a tisztességes profittal megelégedni képtelen külföldi szolgáltatóknak és a nekik dolgozó baloldalnak.

Az elmúlt hetek figyelmeztetnek arra, hogy meg kell védenünk a rezsicsökkentés eddigi eredményeit az Országgyűlés erejével is. Látjuk a jeleit, hogy egy rezsieljárás készülődik Magyarország ellen. Brüsszel már üzent, hogy nincs ínyére a rezsicsökkentés. Eltörlésére, az uniós bürokrácia ismét nyomást próbál gyakorolni hazánkra. Brüsszel szerint „sérti a versenypiacot és a diszkriminációmentesség elvét”, hogy a családok rezsiköltségeit csökkentettük, míg a vállalatokét nem. Valójában egyetlen dolgot sért a rezsicsökkentés: a külföldi szolgáltatók extraprofitját.

Dr. Kovács József közleménye


A Fidesz elkötelezett amellett, hogy megvédje Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát. A jövőben sem fogunk engedni semmilyen külső és belső nyomásnak, amely megpróbál bennünket ettől eltántorítani. A leghatározottabban visszautasítjuk az EU nyomás gyakorlását. Ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekintjük. Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását és tartsa tiszteletben a 2,5 millió magyar állampolgár aláírásával megerősített döntést. Magyarországot a többi tagállammal azonos jogok illetik meg és azonos kötelezettségek terhelik. Márpedig az uniós közösségi jog semmilyen formában nem tiltja a közszolgáltatások árával kapcsolatos hatósági ármegállapítást, mely az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban többféle formában is jelen van.

Azt kértük a Kormánytól, hogy ne engedjen az európai uniós bürokrácia nyomásának, védje meg hazánk alapszerződésekben garantált jogait és következetesen folytassa a rezsicsökkentés politikáját!

A rezsicsökkentés mindaddig veszélyben van, amíg a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal a multik markában vannak.

Ezért ha ennél is több kell a rezsicsökkentés megvédéséhez, akkor meg fogjuk tenni. El fogjuk fogadni a 2014-es költségvetést, amely védi a rezsicsökkentést és számol vele. El fogjuk fogadni azt a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt, amely megtiltja, hogy szolgáltatók extraprofitot számítsanak fel a szolgáltatásaikért a családok kárára. Ha ez mind nem elég, akkor az Alaptörvénybe is bele fogjuk írni a rezsicsökkentés védelmét.

Megyénkben egyértelműen üdvözöljük a rezsicsökkentést, és a Kormány minden olyan döntését, melyek a lakosság életkörülményeinek, megélhetésének javítását szolgálják.

Békés megye azon megyék közé tartozik, melyek a legelmaradottabbak az országban. Ezek az intézkedések egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy az itt élő emberek is – hasonlóan a fejlettebb régiókhoz – jobb életkörülmények között, a fejlődés útjára léphetnek.

Mindezt szolgálja a Munkahelyvédelmi Akció is, melyet januárban indított el a Kormány.

Ez egy teljesen új típusú kormányzati program, melynek során adó- és járulékkedvezményeket adunk azoknak a vállalkozásoknak, munkaadóknak, akik életkoruk vagy élethelyzetük miatt hátrányos helyzetűnek tekintett csoportokból választanak maguknak munkavállalót.

A Munkahelyvédelmi Akcióval támogatjuk a kisgyermekes édesanyákat, az 55 év felettieket, a pályakezdőket, a szakképzettség nélkülieket és a tartósan munkanélkülieket. Az ő foglalkoztatásuk után a kormány adókedvezményt biztosít.

Július végéig elérte az  65 milliárd forintot az az összeg, amely a hazai vállalkozások, munkaadók zsebében maradt ennek köszönhetően. Így ma már sokkal inkább előny, mint hátrány foglalkoztatni ezeket a munkavállalókat. A júliusi adatok alapján elmondhatjuk, hogy eddig 740 ezer ember foglalkoztatását biztosítottuk.

A Munkahelyvédelmi Akcióban megvédett munkahelyek 60%-a vidéken van.

Ez azért különösen fontos, mert oda megy a pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá. Gyakorlatilag nincs olyan megye, ahol ne használnák ki a Munkahelyvédelmi Akció előnyeit. Közéjük tartozik Békés megye is. Megyénkben eddig 18 ezer munkavállaló foglalkoztatását tudtuk így segíteni.

A Munkahelyvédelmi Akciónak köszönhetően hónapról hónapra egyre több ember munkahelye van biztonságban.

Nem hiszünk abban a kudarcos foglalkoztatáspolitikában, amelyet a bukott baloldal folytatott. A Gyurcsány-Bajnai-kormány a térségünkben élőknek is előbb adott segélyt, mint munkát.

A Munkahelyvédelmi Akció, a közfoglalkoztatás, a vállalkozásokat segítő adócsökkentés, a beruházásokat és a fejlesztéseket ösztönző kormányzati intézkedések  a mi térségünkben is egyre több munkát fognak hozni. Nemcsak munka lesz több. A megélhetést is segítjük.  Az említett novemberi rezsicsökkentés mellett, januártól a családi adórendszer bővítésével tovább csökken a kiskeresetű családok adója.

Én támogatom ezeket a kormányzati intézkedéseket, és parlamenti képviselőként mindent megteszek, hogy az itt élő emberek érdekében mindez maximálisan megvalósuljon.

Békés megye talpra áll.Dr. Kovács József

a Fidesz-MPSZ egyén országgyűlési képviselője

Választókerületi elnök

Békés megye 3. Vk.