Hírek - Dr. Kovács József

Szeptemberben jön a Népegészségügyi Termékadó - interjú Dr. Kovács Józseffel, az Egészségügyi Bizottság elnökével

Szeptemberben jön a Népegészségügyi Termékadó - interjú Dr. Kovács Józseffel, az Egészségügyi Bizottság elnökével
Az Országgyűlés hétfőn tartotta a "hamburgeradó" néven elhíresült népegészségügyi termékadóról szóló, fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat zárószavazását, amely elfogadásra került. Dr. Kovács Józsefet, az Egészségügyi Bizottság elnökét kérdeztük.
- A Népegészségügyi Termékadó első tervezetét Ön, mint az Egészségügyi Bizottság elnöke és Font Sándor, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke nyújtották be. Mi volt az alapkoncepció?

Kovács József

- Az a tény inspirált minket, miszerint a magyar lakosságnak rendkívül rossz az egészségi állapota. A 27 Európai Uniós tagállam közül a globális egészségügyi mutatók szerint a 25. helyet foglaljuk el. Az egészségügyi rendszer átalakításán túlmenően tehát mindenféleképpen javítanunk kell a lakosság egészségügyi állapotán. Sajnos olyan helytelen táplálkozási szokások vannak a magyar emberek körében, amelyek egyenes arányosságban vannak bizonyos betegségekkel. Ami a legmarkánsabb, hogy a felnőttek a napi szükséges sómennyiség háromszorosát, a gyerekek pedig a négyszeresét fogyasztják el, ebből pedig következik a magas vérnyomás, ami már 9-10 éves korban is megjelenik. A másik ilyen a különböző cukrok fogyasztása, ami szintén nagyon nagy rizikó tényező. A magyar lakosság egynegyede

Parlament

magas vérnyomásban szenved, és a túlsúlyosak, a cukorbetegek, valamint a daganatos megbetegedések aránya is nagyon magas. A tervezetbe még beletartozik a koffein tartalmú italok fogyasztása is, például az energiaitalok, üdítőitalok is.

- Volt más országbeli példa Önök előtt?
- A skandináv államokban már indítottak el hasonló programot, és igaz, hogy több évtized alatt, de komoly eredményeket értek el. De ez csak az egyik pillére a történetnek...

- Mi a másik?
- Az étkezési szokások megváltoztatása a fő cél, például hogy több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. A lakosságok tehát abba az irányba próbáljuk irányítani, hogy próbáljon meg egészségesebben élni. Továbbá fel szerettük volna hívni a

Dr. Kovács József,

figyelmet a magyar termékek fogyasztására is. A magyar termékek ugyanis összességében egészségesebbek. A zsírok tekintetében is vannak  alternatívák, például az olajjal történő ételkészítés, vagy éppen a mangalicazsír. 

- Milyen bevételeket vár ettől az állam?
- Szeptember 1-től kerül bevezetésre a törvény, és az első negyedévben, tehát év végéig körülbelül 5 milliárd forint megtakarítás származtatható. A következő évben pedig a becslések szerint már 20 milliárd. Ezt pedig mindenképpen az egészségügyi ágazatba fogják visszafordítani, például népegészségügyi célú szűrésekre. Fontos megjegyezni, hogy egy ekkora horderejű kezdeményezésnél szinte kivédhetetlen, hogy bizonyos érdekek sérüljenek, de a szándék mindenképpen nemes. 


MCOnet-Kovács Tünde