Hírek - Dr. Kovács József

Új egészségügyi 'salátatörvényt' dolgozott ki az egészségügyi államtitkárság

Új egészségügyi 'salátatörvényt' dolgozott ki az egészségügyi államtitkárság

Több egészségügyi tárgyú törvényről döntött a kormány november elején. Az újabb "salátatörvény" többek között megteremti az Eurotransplanthoz teljes jogú tagként való csatlakozás jogi alapjait, valamint a gyógyszerhamisítások visszaszorításáról is rendelkezik.
Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint a kilenc egészségügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazó törvénycsomag az egészségbiztosítási, gyógyszerészeti hatósági ellenőrzési feladatokról szól, továbbá az egészségügyi szolgáltatók kapacitásainak megállapításával összefüggő eljárások hatékonyabbá tételét célozza.

 Balog Zoltán


Az államtitkárságnak kiemelt célja a "jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, szakmailag megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és biztosítása"

A gyógyszertörvény módosítása többek között megteremti a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzéséről szóló uniós irányelv törvényi átültetését, és ezáltal biztosítja a legális gyógyszerellátási lánc magasabb fokú védelmét.

Céljuk továbbá, hogy az egészségügyben rendben legyenek az emberi erőforrási nyilvántartások, amely segítségével akár a munkaerő közvetítést is meg tudják oldani. Hangsúlyozta továbbá, hogy az egészségügyi rendszer nem bírja el a potyautasokat, ezért a mostani előterjesztésben szabályoznák azt is, hogy a TAJ kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni.

Több mint 50 milliárd forint pluszforrást szeretne az egészségügynek a 2013-as költségvetésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a MR1 180 perc című műsorában. Az összeg 90 százalékát egészségügyi dolgozók béremelésére szeretnék költeni, ezenkívül infrastrukturális beruházásokat is finanszíroznának belőle.


MTI/MCOnet