Hírek - Dr. Kovács József

Zombor Gábor az egészségügy legfontosabb változásairól

Zombor Gábor az egészségügy legfontosabb változásairól
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár áprilisban több fontos, az egészségügy helyzetét érintő nyilatkozatot tett. A legfontosabbakat összegezzük az alábbi cikkben.


Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár

Az állami kórházak főigazgatóival, gazdasági igazgatóival egyeztetett április 1-jén Zombor Gábor, ki a megbeszélésen elmondta: megkezdődik a kórházak konszolidációs folyamata az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinációjában.Az ÁEEK a folyamat első lépéseként megkezdi a tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyezteti a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt. Zombor Gábor az is elmondta, hogy a Magyar Kórházszövetséggel egyeztetve a kórházak áprilistól új működési rendben dolgoznak, amelyről miniszteri utasítás rendelkezik. Kiderült: megalakulnak a Megyei és Fővárosi Egészségügyi Gazdasági Bizottságok, valamint az Országos Gyógyintézetek Egészségügyi Gazdasági Bizottsága.

Újra egyeztetett április 15-én az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ). Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár kiemelte a tárca elkötelezettségét az ágazatban dolgozók érdekei mellett, továbbá hangsúlyozta az államtitkárság nyitottságát az érdemi párbeszédre. Az egyeztetések a jövőben is folytatódnak.


A kormány a 2020-ig terjedő időszakban 15 milliárd forintot fordít egészségügyi prevencióra az ezzel kapcsolatos operatív program keretében – mondta Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára április 17-én.

pénzVégül, de nem utolsósorban: A miniszterelnök felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a jövő hét elejére dolgozza ki azt a kormányhatározatot, amely révén Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár számára lehetővé válik, hogy a lehető leghamarabb megkezdje a kórházakkal és a beszállítókkal a konkrét egyeztetéseket a kórházak konszolidációjáról. Az erre a célra tervezett 60 Mrd forint a költségvetésben rendelkezésre áll.


EMMI/MCOnet